Szentesi PaprikaGyakorlati tudnivalók a Szentesi paprika eredetvédelmével kapcsolatban

A Szentesi Paprika

A Szentesi paprika uniós bejegyzésének főbb állomásai:

  • A kérelemnek helyt adó határozat kiadása: 2011. október 28.
  • Átmeneti nemzeti oltalom kezdőnapja: 2011. november 30.
  • Észrevételek az Európai Bizottságtól: 2012. november 30-ig várhatóak.
  • Oltalom alatt álló földrajzi jelzéssé (OFJ) nyilvánította az Európai Bizottság a Szentesi paprika termékelnevezést: 2014.02.21.

A CSOPORTOSULÁS a Délalföldi Kertészek Szövetkezete

  • az ugyanazon mezőgazdasági termékkel (= PAPRIKA) foglalkozó termelők vagy feldolgozók társulása tekintet nélkül annak jogi formájára vagy összetételére
  • a csoportosulásban más érdekelt felek is részt vehetnek

kizárólag olyan mezőgazdasági termék vagy élelmiszer tekintetében nyújthat be bejegyzésre irányuló kérelmet, amelyet maga termel vagy állít elő

A földrajzi terület meghatározása

  • a termék előállításának területe: a Szentesi kistérség
  • a termék előállításában érintett települések: Derekegyháza, Fábiánsebestyén, Felgyő, Mindszent, Nagymágocs, Nagytőke, Szegvár és Szentes
  • kizárólag az erről a területről származó, itt termesztett étkezési paprika esetében használható a Szentesi paprika elnevezés

A földrajzi területről való származás igazolása

  • a meghatározott földrajzi területtel kapcsolatban vezetni kell azokat a nyilvántartásokat, amelyek igazolják, hogy a termelés, (a feldolgozás), a késztermék-előállítás az adott területen ment végbe
  • a gazdasági szereplőknek meg kell tudniuk határozni a nyersanyag és/vagy a beszállított termékek valamennyi tételének szállítóját, mennyiségét és eredetét; a szállított termékek átvevőjét, mennyiségét és rendeltetési helyét, valamint a be-és kiszállított tételek közötti megfelelést

A származás igazolására szolgáló dokumentumok:

  • termelői/beszállítói lista,
  • termelői kód,
  • vonalkódos címke,
  • számítógépes szállítólevél,
  • feljegyzés a kitárolt termékekről, benne:
  • a termék megnevezése,
  • a kitárolt csomagolási egységek darabszáma,
  • ha mérlegelve volt, akkor a tömege,
  • a termelői kód,
  • a kitárolás időpontja
  • terméket kísérő feljegyzések (Permetezési Napló, termelői nyilatkozat)

A termék előállítási módja

  • Termesztéstechnológiák szerint
  • Talajon/talaj nélkül hajtatott töltenivaló paprika
  • Talajon/talaj nélkül hajtatott hegyes erős paprika
  • Talajon hajtatott kápia paprika
  • Talajon hajtatott paradicsompaprika
  • Különböző csomagolási egységek

Ellenőrző hatóságok - a termékek ellenőrzése

  • A 158/2009. Korm. R. 11. § (1) c) pontja zöldség-gyümölcs esetében a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságát és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalt (2012. március 15-től Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) jelöli ki ellenőrző hatóságként.
  • Az ellenőrző hatóság a Vt. 116/A. §-ának (10) bekezdése szerinti átmeneti oltalomban, illetve az uniós oltalomban részesülő földrajzi árujelzővel ellátott termékek termékleírásnak, illetve egységes dokumentumnak való megfelelését a termelés, előállítás, illetve forgalmazás helyén ellenőrzi.
  • A 158/2009. Korm. R. 14. § (1) alapján a Szentesi paprika előállítói az előállításnak, illetve a földrajzi árujelző használatának a megkezdését, az adataikban bekövetkezett változást, valamint a földrajzi árujelzővel ellátott termék előállításának megszüntetését 15 napon belül bejelentik a hatáskörrel rendelkező ellenőrző hatósághoz.

A bejelentési kötelezettség a kérelmező csoportosulás tagjait is terheli.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság
Cím: 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145.
Tel.: 36/1/309-1000
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság
Cím: 6724 Szeged, Vasas Szent Péter u. 9.
Telefon: (+36-62) 551-850
Fax: (+36-62) 426-183
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Egyedi címkézési előírások
Szentesi paprika = oltalom alatt álló földrajzi jelzés (uniós megjelölés, rövidítése: OFJ)
Kötelező feltüntetni a termék csomagolásán:

  • a SZENTESI PAPRIKA szóösszetételt
  • a nyomon követésre szolgáló vonalkódos címkét
  • az uniós megjelölést (vagy OFJ rövidítését) vagy az uniós logót

Az 510/2006/EK rendelet 13. cikke szerint a bejegyzett elnevezések a következőkkel szemben nyújtanak oltalmat:

  • a) bármely közvetlen vagy közvetett kereskedelmi célú felhasználás a bejegyzett elnevezés bejegyzésének hatálya alá nem tartozó termékek tekintetében, amennyiben e termékek az adott elnevezés alatt bejegyzett termékekhez hasonlóak, vagy amennyiben az elnevezés használata az oltalom alatt álló elnevezés hírnevét kihasználná;
  • b) bármely visszaélés, utánzás vagy félrevezető utalás akkor is, ha feltüntetik a termék valódi eredetét, vagy ha az oltalom alatt álló elnevezést lefordítják, vagy ha például a „jellegű”, „típusú”, „eljárással készített”, „mint a -ban/-ben gyártott”, „utánzat”, vagy hasonló kifejezéseket kapcsolnak;
  • c) bármely egyéb – a termék származását, eredetét, jellegét vagy alapvető tulajdonságait illetően – hamis vagy megtévesztő megjelölés a belső vagy a külső csomagoláson, a reklámanyagokon vagy az érintett termékre vonatkozó iratokon, valamint a termék származását illetően hamis benyomást keltő dobozba történő csomagolás;
  • d) a termék valódi származását illetően a fogyasztók megtévesztésére alkalmas bármely egyéb módszer.

A Bizottság 2010/C 341/03 közleménye szerinti ajánlások a bejegyzett elnevezések használatát illetően:

  • elfogadható, hogy egy élelmiszer összetevőinek felsorolásában OEM-ként vagy OFJ-ként bejegyzett elnevezés szerepeljen
  • elfogadható, hogy egy OEM- ként vagy OFJ-ként bejegyzett elnevezés az azt viselő termék felhasználásával készült élelmiszer kereskedelmi megnevezésének részeként vagy annak közelében szerepeljen, valamint hogy a szóban forgó élelmiszer címkézésében, kiszerelésében és reklámozásában megjelenjen, feltéve, hogy az alábbiakban ismertetett feltételek mindegyike teljesül
  • az élelmiszer nem tartalmaz más „hasonló összetevőt”, vagyis olyan összetevőt, amely alkalmas az OEM-et, illetve OFJ-t viselő termék teljes vagy részleges kiváltására
  • az adott összetevőt kellő mennyiségben kell felhasználni ahhoz, hogy az élelmiszernek sajátos jelleget kölcsönözzön
  • az OEM-mel vagy OFJ-vel ellátott összetevő felhasználási arányát ideális esetben az adott élelmiszer kereskedelmi megnevezésének részeként vagy annak közelében,
  • ennek hiányában pedig az összetevők felsorolásában, az érintett összetevővel közvetlen kapcsolatba hozva kell feltüntetni
  • csak akkor helyénvaló, hogy az európai uniós feliratok, rövidítések (OEM/OFJ) és jelképek megjelenjenek a címkézésben, a kereskedelmi megnevezés részeként, annak közelében vagy az összetevők felsorolásában, ha nyilvánvalóan megállapítható, hogy a szóban forgó élelmiszer maga nem OEM-mel vagy OFJ-vel ellátott termék; ellenkező esetben a Bizottság véleménye szerint az adott OEM, illetve OFJ hírnevének jogosulatlan kihasználása és a fogyasztó megtévesztése állna fenn
  • amennyiben egy élelmiszer olyan összetevőt tartalmaz, amely hasonló egy OEM-et vagy OFJ-t viselő termékhez, az OEM-ként, illetve OFJ-ként bejegyzett elnevezést csak az összetevők felsorolásában helyénvaló feltüntetni, mégpedig ugyanolyan módozatok szerint, mint az ott szereplő többi összetevőt; így helyénvaló különösen, hogy a betűk külalakja – típusa, mérete, színe stb. – azonos legyen

Ki használhatja a „Szentesi Paprika” OFJ védjegyet?

Aki megfelel az előírt feltételeknek, amelyet a részletes leírás tartalmaz, majd utána regisztráltatja magát (cégét) a Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatóságánál (lásd. regisztrációs lap).

A bejegyzés után használhatja a Szentesi Paprika elnevezést, az OFJ UNIÓ-s logót még nem, majd csak akkor, ha az UNIÓ is elfogadta és bejegyezte a Szentesi Paprika eredetvédelmét.

Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy aki jogtalanul használja a Szentesi Paprika elnevezést, későbbiekben a logót, az az ellenőrzések folyamán komoly büntetésekre számíthat.

A DélKerTÉSZ honlapján a /www.delkertesz.hu/ Szentesi Paprika címszónál minden információ megtalálható. A DélKerTÉSZ szakemberei vállalták, hogy a Szentesi Paprika OFJ védelmével kapcsolatos minden új információt naprakészen megosztanak az érdeklődő termelőkkel.

Letöltések:
2018-ra érvényes növényvédőszer lista a szentesi paprikát termelőknek
2018-ban szentesi paprikaként termelhető fajták
Szentesi paprika technológia leírása

 

Érdeklődni lehet:

Hegedűs Katalin minőségügyi vezetőnél
Telefon: 30/687-6081
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Gulyás János vezető szaktanácsadónál
Telefon: 30/418-9594
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Információk

Uniós és nemzeti jogszabályok: http://elelmiszerlanc.kormany.hu/eredet
Érdeklődés: VM Élelmiszer-feldolgozási Főosztály
Tel.: (+36-1) 795-3979
Fax: (+36-1) 795-0096
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Európai Bizottság: http://ec.europa.eu/agriculture/quality/index_en.htm
DOOR adatbázis: http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html

ElhelyezkedésVegye fel velünk a kapcsolatot

 

Kapcsolat

Információ

GPS: Long:20.274286 Lat:46.657667

Cím

Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Szarvasi út 3/b
6600 Szentes

Google térkép