Szentesi paprika

Az étkezési paprika termelése sok-sok évtizede meghatározó tevékenység a dél-alföldi régióban, eredetvédett termékként „Szentesi paprika” néven 2014. tavasza óta kerül értékesítésre, amikor az Európai Bizottság oltalom alatt álló földrajzi jelzéssé (OFJ) nyilvánította a „Szentesi paprika” termékelnevezést. Az oltalom a fehér tölteni való paprikára, a hegyes erős paprikára, kápia paprikára, valamint a paradicsomalakú paprikára terjed ki. A „Szentesi paprika” méltán vált a fogyasztók kedvencévé, hiszen a környék kedvező természeti adottságai - mint a magas napsütéses órák száma, a termőterület kiváló tápanyagtartalma, a kedvező öntözési lehetőségek és a termálvíz jelenléte, nem utolsó sorban a felhalmozódott szaktudás és tapasztalat – mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy a „Szentesi paprika” ízletes és utánozhatatlan kiegészítője legyen fogyasztóink étkezéseinek, megfelelve az egészséges életmód minden követelményének. Vékony, roppanós héj, rendkívül zamatos, fűszeres íz, intenzív paprika illat - ezen fő fogyasztási-élvezeti értékekkel lehet legjobban jellemezni az eredetvédett zöldséget. Hagyomány és innováció egyszerre ötvöződik a „Szentesi paprikában” - törekszünk arra, hogy megőrizzük zöldségeink azon beltartalmi értékeit és ízvilágát, amit még a bolgárkertészek honosítottak meg a vidéken. 

A „Szentesi paprika” termesztésének területe Csongrád megyében összefüggő területet alkotva helyezkedik el: Derekegyháza, Fábiánsebestyén, Felgyő, Mindszent, Nagymágocs, Nagytőke, Szegvár és Szentes települések közigazgatási határain belüli termőhelyek. Külső jegyeiben és beltartalmi értékeiben, ízében, zamatosságában is megkülönböztethető előnyökkel rendelkezik a „Szentesi paprika”. Emellett azonban számos hozzáadott értéket hordoz. A szigorú élelmiszerbiztonsági-rendszerek alkalmazása és a naprakész nyomonkövethetőség által garantálni tudjuk, hogy a fogyasztó a termék megvásárlásával egy ellenőrzött és biztonságos termékhez jusson. A biológiai védelemre alapozott termelés nem csak a termékek vegyszermentességét biztosítja, de a környezetterhelés is csökken általa. 

Hagyomány és innováció

Büszkeségünk eredetvédett termékünk, a szentesi paprika, amely 2014 óta európai oltalom alatt álló földrajzi árujelzéssel rendelkezik. Az oltalom a fehér töltenivaló (TV) paprikára, a hegyes erős paprikára és a kápia paprikára vonatkozik. A régióban élő gazdák generációkon átívelő tudása, valamint a biológiai védelemre alapozó termesztés garantálja a szentesi paprika kiváló ízét és beltartalmi értékeit, így a fogyasztóink asztalára friss, biztonságos, magyar termék kerülhet.

Szentesi paprikára vonatkozó további információkat a Termékcsaládok aloldalunkon olvashat.

Letölthető dokumentumok

Információk

Hazai oldalak:

Agrártermékek földrajzi árujelzői: https://gi.kormany.hu  
Érdeklődés: Agrárminisztérium, Borászati és Kertészeti Főosztály; Szőlő, Bor és Eredetvédelmi Osztálya

Tel.: (+36-1) 795-1705
E-mail: gi@am.gov.hu  

EU oldalak:

Európai Bizottság: http://ec.europa.eu/agriculture/quality/index_en.htm

eAmbrosia adatbázis:  https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/food-safety-and-quality/certification/quality-labels/geographical-indications-register/

GI-view: https://www.tmdn.org/giview/