Fruit Logistica 2020

Idén 29. alkalommal adott otthont Berlin a világ legjelentősebb zöldség-gyümölcs kiállításának, a Fruit Logisticának. A 2020. február 5-7. között megrendezett esemény ismét összehozta az ágazat legjelentősebb vállalatait és képviselőit, szakembereit. A számok magukért beszélnek: a valaha volt legtöbb kiállító képviseltette magát a rendezvényen - 3.300 szervezet, 93 országból mutatkozott be a Fruit Logiticán, a közel 80.000 látogató pedig a világ 130 országából érkezett. A zöldség-gyümölcs ágazat legsürgetőbb témái idén a fenntarthatóság és az innováció volt.

Már hagyománynak számít, hogy Magyarország közösségi standon mutatja be zöldség-gyümölcs termékeit, frisspiaci illetve feldolgozott formában egyaránt. Az Agrármarketing Centrum szervezésében 18 kiállító 187 négyzetméteren képviselte egységes, nemzeti arculatban hazánkat, és népszerűsítette mezőgazdasági termékeit. A termelői szervezetek kiállításon való részvételét idén is a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet segítette. Bemutatásra került minden növénykultúra, amelynek jelentős a szerepe hazánkban – jelen volt alma, cseresznye, meggy, kajszi, dinnye, paradicsom, paprika, kukorica, spárga illetve dió termesztéssel és értékesítéssel foglalkozó szervezet is, valamint feldolgozott termékeket is felvonultattak, mint a gyümölcslé, almaszirom, zöldségchips, cirokgolyó. 

A Délalföldi Kertészek Szövetkezete évtizedek óta vesz részt a kiállításon. A szövetkezet elnöke, Nagypéter Sándor elmondta, hogy minden év februárjában fontos találkozóhelynek számít Berlin, ahol sikerül találkozni a partnerekkel, értékelni az előző időszak együttműködéseit, megvitatni a jövőbeli terveket. A személyes kapcsolattartás sokkal eredményre vezetőbb, az érdekérvényesítést is megkönnyíti a Fruit Logisticán történő egy-egy üzleti találkozó. Elmondta, hogy a közös agrárpolitika (KAP) által meghatározott legfőbb intézkedések a környezetvédelmet, fenntarthatóságot helyezik előtérbe 2020-tól. Ennek megfelelően meg kell találnunk azokat a megoldásokat, amelyeket be tudunk építeni Szövetkezetünk életébe, és a fejlesztési irányvonalakat ennek megfelelően határozzuk meg. A termelésben dolgozó számos kollégánk is részt szokott venni a kiállításon, ahol a legújabb csomagológépekkel, csomagolási megoldásokkal találkozhatnak, szaktanácsadóink pedig a termelésben alkalmazott innovatív eszközökkel ismerkedhetnek. A mezőgazdaságban fellépő munkaerőhiány sürgető kérdés, a kulcs a minél nagyobb fokú automatizációban rejlik mind a termelés, mind a poszharveszt terén. Szerencsére TÉSZ-ünknél folyamatos a volumennövekedés, amely megkívánja, hogy gyorsítsunk a késztermékké alakítás folyamatán. Óriási fejlődés mutatkozott az elmúlt években a biológiailag lebomló csomagolóanyagok területén is – míg pár éve csak elvétve lehetett találkozni környezetbarát megoldásokkal, mára egyre szélesebb a skála, amely remélhetőleg egy elérhetőbb beszerzési árat is generálni fog a környezetbarát csomagolóanyagok terén. Idén is fő feladatunk volt a Fruit Logisticán környezetbarát alternatívákat keresni a jelenlegi csomagolóanyagaink kiváltására – nyilatkozta Nagypéter Sándor.